donderdag 28 januari 2010

Tabaksfabrikanten gaan samenwerking aan

Tabaksproducenten Scandinavian Tobacco (ST) en Swedish Match (SM) willen hun krachten bundelen op het gebied van sigaren, pijptabak en accessoires. De jaaromzet van de nieuwe onderneming zal rond de 700 miljoen euro liggen.

Het nieuwe bedrijf is fabrikant van onder meer Wintermans, Hajenius, La Paz, Willem II en Oud Kampen. Indonesië is de belangrijkste producentielocatie van de sigaren van het fusiebedrijf, waar in totaal 10.000 mensen werken, van wie 340 in Nederland. De Nederlandse brancheorganisatie schat dat er in de Nederlandse sigarenindustrie nog circa 600 mensen werkzaam zijn. De bundeling werd noodzakelijk als gevolg van overheidsmaatregelen om het roken terug te dringen. Schaalvergroting moet de productie efficiënter maken. Over de te verwachten synergievoordelen werden nog geen uitlatingen gedaan.

Het belang van Swedish Match zal 49% zijn in de nieuwe onderneming, terwijl Scandinavian Tobacco een meerderheid krijgt. Topman Anders Colding Friss van ST zal ook bestuursvoorzitter van het fusiebedrijf worden. ST, met een hoofdkantoor in Denemarken, heeft 3.400 medewerkers, tegenover 7.000 voor het aan de beurs van Stockholm genoteerde SM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten