donderdag 28 januari 2010

Beleggers blijven terughoudend

De Amsterdamse effectenhandel bleef in januari achter bij het niveau van de afgelopen jaren. Beleggers zijn volgens diverse marktpartijen terughoudend, nadat de koersen vorig jaar omhoog schoten. `Met de toenemende onzekerheid over het economische herstel, houden veel beleggers zich nu even rustig`, meldt een handelaar.

Amsterdamse handelaren verliezen ook inkomsten doordat institutionele beleggers steeds vaker gebruikmaken van alternatieve beurzen, die ontoegankelijk zijn voor veel handelaren. Het marktaandeel van Chi-X bij de AEX-fondsen is de afgelopen twee jaar opgelopen van minder dan 6 naar 22%. Chi-X was dinsdag zelfs korte tijd, vóór NYSE Euronext, de tweede beurs van Europa. Met name grote Amerikaanse zakenbanken gebruiken Chi-X. Het zogenaamde proces van deleveraging veroorzaakt volgens sommige betrokkenen zelfs een `blijvend dunnere handel`: mensen beleggen minder met geleend geld als gevolg van de kredietcrisis.

Ook het proprietary trading, de handel voor eigen rekening door banken, nam fors af. Grote en actieve hedgefondsen vielen weg. In de eerste twee weken van dit jaar werden volgens persbureau Bloomberg op Euronext 1,2 miljard stukken in de AEX verhandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten